Welke cameraval moet ik nu kopen?

Vandaag kreeg ik weer eens de vraag welke cameravallen het beste zijn om aan te schaffen. Hieronder een wat uitgebreid antwoord als soort van “keuzewijzer”. Let wel, deze markt is constant in beweging, waarmee dit bericht over enkele maanden al weer gedateerd kan zijn. Daarnaast is het altijd goed rond te kijken, Trailcampro maakt ieder jaar een shoot out. Zij hebben een uitgebreide keuzelijst. Deze tekst mag met bronvermelding en websiteadres gebruikt worden. Er kunnen echter geen rechten aan worden verbonden.

Wat wil je er mee doen?
Het is eigenlijk altijd de vraag: Wat wil je met cameravallen? Wil je een soortinventarisatie, mooie beelden maken of wil je 100% alles waarnemen wat er langs rent? Heb je time laps beelden nodig? Moet het verstuurd worden via het GPRS-netwerk? En ga je veel data verzamelen die je digitaal wil verwerken in een database zonder alles over te typen? En zijn foto’s genoeg, of wil je vooral bewegende beelden voor het amusement? Eén ding is zeker: hoe meer camera’s ergens hangen, hoe meer kans je hebt iets bijzonders snel waar te nemen. Het idee dat een camera ergens vooral lang moet hangen, (b)lijkt vooral een geloof zijn.

Goedkoop = Duurkoop?!
Vaak zijn er veel goedkope camera’s te vinden, onder andere bij de Aldi/ Lidl en bij verschillende fotowinkels/ webshops. Wat vaak blijkt is dat deze camera’s niet waterdicht zijn en na verloop van tijd in ons natte kikkerlandje “verzuipen”. Enkel een dunne, rubberen O-ring geklemd met schroefjes blijken onvoldoende te zijn water tegen te houden. Daarnaast zijn ze vaak moeilijk tot niet instelbaar, waardoor ze voor inventarisatiedoeleinden weinig geschikt zijn.

Controleschermpje voor foto’s
Persoonlijk zie ik hier geen meerwaarde voor, het kost vaak meer geld en je ziet er nauwelijks tot iets op. Ervaring leert hoe je je camera moet instellen. Betere camera’s hebben daarnaast ook een testmogelijkheid (walktest, …), iets waar je veel meer aan hebt.

Tests
Op internet zijn een boel test te vinden. Vooral www.Trailcampro.com is een goede site om eens “rond te neuzen”. Ze zijn niet goedkoop en vinden zichzelf geweldig; zoek dus vooral ook even verder. Let vooral eens op de reactietijd en de recoverytijden in de tests. Voor de Bushnells is de recoverytijd nogal lang, wat opgevangen kan worden door ze enkel op de filmmodus te gebruiken.

Flits, IR-LED/Low-Glow, No-Glow/Black leds en LED-flits
Op het begin waren de cameravallen er enkel met een gewone flitser in gemonteerd. Vaak konden/ kunnen zij enkel 1 foto per minuut maken doordat de flitsbuis weer geladen moet worden. Daarna zijn het IR-LEDS geworden die flitsen. Deze ietwat rood opgloeidende leds vallen, als je er recht in kijkt in het donker, enigszins op. Daaropvolgend zijn de no glow of black leds gekomen. Er zijn mensen die zeggen dat dieren het niet opmerken. Echter: het probleem is vooral het geluid van het aan gaan van de camera waar dieren alert op zijn. Mijn inziens is de “No Glow” enkel handig om stropers e.d. op te pakken. Een groot nadeel is dat de No Glow- varianten vaak duurder zijn en ook nog eens minder licht doorlaten, waardoor beelden minder helder zijn.
Inmiddels zijn er enkele cameravallen die witte LED’s als flits gebruiken. Onder andere de HC-550 van Reconyx flitst met LED’s. Deze kost helaas wel $525.00 exclusief verzend- en invoerkosten.

Batterijen
Wanneer je een aantal camera’s hebt, zul je ook veel batterijen nodig hebben. Het is verstandig hiervoor NMH- batterijen te nemen om drie redenen:
– veel camera’s doen het beter op NMH dan Alkaline batterijen doordat deze sneller meer stroom kunnen leveren. Sommige merken camera’s (waaronder Spypoint) hebben een net wat hoger voltage nodig, waardoor ze niet op NHM’s (1,2V) kunnen draaien.
– uit milieuoogpunt zijn oplaadbare batterijen een stuk beter
– en dan nog de kosten… 4 NMH batterijen koop je al voor 7,40 euro (www.Nkon.nl). Die investering heb je er dus zeer snel uit! Koop wel een lader waar je 16 batterijen tegelijk in kan steken, je zal zien dat dit handig is bij >5 camera’s!

Soms staat het er niet op
Vreemd genoeg staan dieren er niet op, terwijl wel de pindakaas weg is en/ of er keutels te vinden zijn of zelfs aas is aangevreten. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Dit komt vaak door de werking van de PIR- sensoren (zie boven voor een uitleg hierover. Dit is gewoon balen, helaas gebeurde dit me al bij verschillende types gebeurd. Het op de gevoeligste modus zetten kan het al (deels) voorkomen. Bij vogels kan het voorkomen dat zij te goed geïsoleerd zijn en daardoor te weinig verschillen met de buitenlucht. Freek Niewold liet weten dat hij dit meermaals heeft gehad met spraintende otters die net uit het water waren gekomen.

Mijn ervaringen qua inzet van merk en type
Ik heb Dörr Bolyquards (ook wel Scoutquards) meermaals ingezet. Deze bleken niet waterdicht te zijn. Twee types Spypoints bleken niet goed (genoeg) instelbaar te zijn (o.a. de gevoeligheid was niet instelbaar) en de lens was niet echt een groothoeklens (dus je camera moest je ver van je lokstoffen af zetten). Daarnaast werken deze enkel op Alkaline-batterijen.

Zelf heb ik de Bushnell X-8 en meerdere Bushnell Trophy cams (verschillende modellen, allen IR). De X8 maakt slechte opnames overdag waarmee het echt een low budget camera maakt. Maar het is zeker werkbaar op filmmodus. De Trophycams maken prachtige opnames overdag en ’s nachts, zelfs met geluid er bij. Helaas zijn veel Bushnells (te) traag in hun recoverytime met foto’s waardoor een tweede zwijn al langs kan zijn gelopen na de eerste foto. Filmpjes maken is hiervoor de oplossing. Het voordeel van Bushnells is dat ze relatief goedkoop en waterdicht zijn.

Voor een camera waarbij je alles wil vastleggen wat langs komt en je alles wil kunnen instellen, dan kom je zeker uit op Reconyx. Sommigen gaan kapot, maar zijn na 15 dagen kosteloos gerepareerd (enkel verzendkosten à 40 euro op de heenreis en 35$ op de terugreis moet je zelf betalen). Het zijn gewoon echte werkpaarden die soms uitvallen door het werken. Een euvel is (was) doorgebrande printplaten, wat kosteloos wordt opgelost.

Reconyx cameravallen zijn te huur bij de Veldwerkgroep voor een borg van 500 euro per cameraval en 2,50 per cameraval nacht. In Nederland zijn Reconyxen te koop bij www.cameraval.eu.

Succes met je aanschaf en de keuzes! Voer je waarnemingen vooral in via www.waarneming.nl (zet hem wel onder embargo als je cameraval er nog hangt!).